Boek
Nederlands

Wie legt het mooiste ei ?

Burny Bos (auteur), Hans De Beer (illustrator)
+1
Wie legt het mooiste ei ?
×
Wie legt het mooiste ei ? Wie legt het mooiste ei ?
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De kippen vinden Florrie helemaal niet aardig. Maar haan Hugo weet een oplossing, zodat ze weer allemaal vriendjes worden. Klein prentenboekje met gekleurde afbeeldingen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Eieren, IJdel zijn, Kippen
Titel
Wie legt het mooiste ei ? / een verhaal van Burny Bos ; met tek. van Hans de Beer
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Hans De Beer
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2002
[18] p. : ill.
ISBN
9789055796649 90-5579-664-6

Besprekingen

Kip Florrie heeft veren zo groen als gras. Maar tegen de andere kippen doet ze helemaal niet aardig. Ze vindt zichzelf beter. Daarom verzint Harry Haan iets slims: wie het mooiste ei legt, is de beste kip. En wat blijkt? De kippen kunnen hun eigen ei niet van dat van een ander onderscheiden. Dus besluit Florrie dat alle kippen gelijk zijn.

Het verhaal is vlot verteld en raak geïllustreerd. De sobere, maar expressieve tekeningen zijn grappig en heel toegankelijk. Ook de cover is uitnodigend. Het verhaal ligt niet zwaar op de hand en is voor jonge kinderen heel herkenbaar. De knutselverrassing achterin (een trekpop) is trouwens een leuke afsluiter.
[Sofie De Jonckheere]
Kip Florrie is groen en voelt zich heel bijzonder en beter dan de andere kippen. De wedstrijd wie het mooiste ei legt, zal zij zeker winnen. Maar alle eieren blijken hetzelfde te zijn: wit, en niemand kan het hare meer terugvinden. Moraal: iedereen is hetzelfde! Stevig vierkant prentenboek dat het moet hebben van de enorm grappige gekleurde tekeningen van het leven in het kippenhok. De gezichtsuitdrukkingen zijn tekenend voor de sfeer. Verder is het een vrij zwak verhaal, waarin de moraal wel erg politiek correct (herdruk uit 1987) is en helaas niet helemaal geloofwaardig overkomt. Niet iedereen is toch gelijk, hooguit gelijkwaardig te noemen. Je zou verwachten dat een groene kip ook een groen kuiken zou krijgen, maar dat is dan weer niet zo. De tekst is gedrukt in een schreefloze letter tegen de witte achtergrond van de tekeningen. De eenvoud van de tekst maakt het tot een wel aardig verhaal voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. Eieren en nieuw leven doen het als thema erg goed rond de len…Lees verder

Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties