Boek Nederlands

De vijf en de geheime gang

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)

De vijf en de geheime gang

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
  • Vanaf 9-11 jaar
Genre:
In de reeks:
De Vijf; 2
De komst van een leraar die hen moet bijwerken, dreigt de kerstvakantie van De Vijf te verstoren, maar dankzij een geheime gang en enkele vreemde gebeurtenissen beleven ze allerlei avonturen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De vijf en de geheime gang
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five go adventuring again
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2020
160 p.
Aantekening
Eerder verschenen onder de titel De vijf en de geheime doorgang
ISBN
9789002270666 (hardback, Standaard) 9789463132831 (hardback, Memphis Belle)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Lekker lui met de vijf: stationromannetjes voor de jeugdJulian, Dick, Annie, George en de hond Timmy vormen samen De Vijf. Elke schoolvakantie belanden ze in een spannend avontuur. Ze speuren op Kirrin eiland, trekken er met paard en kampeerwagen op uit of logeren in een oud kasteel bovenop een smokkelaarrots waarin tal van geheime gangen zijn... Dit hebben ze te danken aan hun geestelijke moeder Enid Blyton. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verzon de schrijfster het vrolijke groepje en hun zorgeloze, onberispelijke en spannende leventje. Een veilig en zeker bestaan, daar zorgde Blyton al vanaf het eerste boekje voor.

In De vijf en het gestrande goudschip, maakt de lezer kennis met Julian, Dick en Annie die bij hun nichtje George (George heeft een hekel aan haar naam Georgina en zou veel liever een jongen zijn) logeren omdat hun ouders een reis maken. De ouders van George zitten er niet zo warmpjes in als de ouders van het drietal. Daar past Blyton s…Lees verder
De veelbelovende kerstvakantie lijkt te mislukken nu de strenge vader van George, een van De Vijf bij wie deze vrienden logeren, een onderwijzer aanstelt om hun punten op te vijzelen. George en haar hond mogen deze man van het begin af aan niet. Haar reactie, een raadselachtige kaart met aanwijzingen over een geheime gang en de diefstal van waardevolle papieren leiden tot een spannend avontuur. Spannend verhaal met enige karaktertekening; er is ook kritiek op elkaar mogelijk binnen een sfeer van hechte vriendschap en eerlijkheid. Na een inleiding, de naderende vakantie, blijft de spanningsboog tot het einde gespannen. Herdruk van de gemoderniseerde editie van dit traditionele speurdersverhaal: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, modernere zwartwitillustraties en stevige kaft met een waterverftekening. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia