Dvd
Frans
Een mallotige gendarme maakt zijn nieuwe standplaats Saint-Tropez onveilig wanneer hij en zijn zwakbegaafde assistent de jacht maken op nudisten en een komische chaos aanrichten
Titel
De gendarme van Saint-Tropez
Regisseur
Jean Girault
Acteur
Louis De Funès 1914-1983
Componist
Raymond Lefèvre
Uniforme titel
Le gendarme de Saint-Tropez
Taal
Frans
Uitgever
Universal, 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
1964
Speelduur
ca. 95 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5050582001389

Besprekingen

De Franse komiek Louis de Funès (1914-1983) maakte in 1964 de eerste van een serie legendarische films over gendarme Ludovic Cruchot. Cruchot is tot zijn vreugde benoemd tot hoofd van politie in de badplaats Saint-Tropez, waar hij zijn handen vol krijgt met incompetente collega's, de jacht op nudisten en zijn opstandige dochter. De Speelfilmencyclopedie geeft drie sterren: '(...) Kleine incidenten en grote misverstanden worden aaneengeregen om De Funès zoveel mogelijk aanleiding tot woedeuitbarstingen te geven. Het was genoeg om hem tot een Europese ster te maken en het leidde tot vijf vervolgfilms. (...)' De dvd bevat geen extra's.

Over Jean Girault

Jean Girault (Villenauxe-la-Grande, 9 mei 1924 – Parijs, 24 juli 1982) was een Franse filmregisseur en scenarioschrijver, vooral bekend van de zes komische 'Le Gendarme'-films. Girault behoort tot de top van de Franse cineasten, samen met André Hunebelle, Gérard Oury, Francis Veber, Henri Verneuil, Claude Zidi, Luc Besson , Jacques Tati en Dany Boon.

Leven en werk

Na een filmopleiding was hij in de filmwereld aanvankelijk werkzaam als scenarist - Un jour avec vous uit 1952 was de eerste film die hij zelf schreef - en als regieassistent van onder meer Marcel Blistène en Pierre Chevalier.

Hij maakte zijn regie-debuut in 1960, met de film Les Pique-assiette. Van meet af aan specialiseerde hij zich in het komische genre. In 1964 realiseerde hij Le Gendarme de Saint-Tropez, het startschot van een enorm populaire reeks van zes Gendarme-films, met Louis de Funès in de hoofdrol. Na deze film was L…Lees verder op Wikipedia