Boek
Nederlands

Dondersteen : roman

Johan De Boose (auteur)
+1
Dondersteen : roman
×
Dondersteen : roman Dondersteen : roman

Dondersteen : roman

Johan De Boose (auteur)
Twee jaar na het succes van zijn buitengewoon originele roman Het vloekhout – die op de shortlist stond van de Libris Literatuurprijs 2019 – komt Johan de Boose opnieuw met een wondermooi boek. In Dondersteen volgen we romanpersonage Johan op zijn reis dwars door de vs. Met enkel zichzelf als gezelschap is hij op weg naar het graf van zijn vader, een amateurnatuurkundige die ligt
Titel
Dondersteen : roman
Auteur
Johan De Boose
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
273 p. : ill.
ISBN
9789403101910 (hardback)

Besprekingen

Een deugniet in de navel van de wereld

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Op autobiografisch schrijven kon je Johan de Boose tot voor kort zelden betrappen. Maar in de roman annex roadnovel Dondersteen brengt hij nu een liefdevolle hommage aan zijn vader, 'meervoudig kleinburger' en amateurwetenschapper.

Wereldreiziger Johan de Boose (°1962) doet niets liever dan jagen op 'de spoken van een plek'. Om ze een literaire injectie toe te dienen. Of om er een meeslepend reisverhaal uit te puren. Dodelijk onrustig wordt de Oost-Europa-verslaafde als hij te langdurig aan zijn honk zit gekluisterd.

Ook in zijn nieuwe roman Dondersteen wordt er fanatiek geëxploreerd en rondgezworven, zij het ditmaal richting onherbergzame, verweerde landschappen in het zuidwesten van de VS, de 'navel van de wereld'.

Maar uiteindelijk reist De Boose vooral naar de labyrinten van het geheugen. Hij graaft gloedvolle herinneringen op aan zijn vader, Robert Jean-Marie de Boose, vijftien jaar geleden gestorven. De leraar technisch tekenen was een onberispelijk maar eenzelvig man. 'Een meervoudig kleinburger', 'een verzamelaar van mineraalmonsters', een 'tuinier met strohoed', een 'bloemenonderzoeker in bermuda', zo typeert hij hem.

Reizen deed de man amper. 'Hij reisde in zijn hoofd, …Lees verder

Ode aan een afstandelijke vader

Johan de Boose schrijft intens en precies over zijn vader: een man die in zijn kamer de aarde bereisde.

Wijze, warme, onkreukbare vaders, van die vaders waar de kinderen later vol bewondering aan terugdenken, die zijn niet dik gezaaid in de literatuur. De onvergetelijke Atticus Finch uit 'To Kill a Mockingbird' schiet me te binnen, en Samuel Hamilton uit 'East of Eden', hoewel dat een bijfiguur is.

Je zou gaan denken dat dit soort vaders niet echt bestaan, of dat ze niet interessant genoeg zijn om over te schrijven. Dat klopt dus niet, want nu is er 'Dondersteen', de nieuwe roman van Johan de Boose. Met liefde en precisie schrijft hij over een man die de aarde bereisde en bestudeerde zonder zijn werkkamer te verlaten, die een stenenverzameling bezat uit alle geologische tijdperken, een amateurwetenschapper die zijn zoon inwijdde in de talloze geheimen van de aarde, maar die ook op afstand bleef met zijn vreemde obsessie. 'Onkruid bestaat niet' prent hij zijn zoon in, en 'noem een steen nooit zomaar een steen.'

Vader bezat een bliksemsteen

Johan de Boose (Gent, 19…Lees verder

Over Johan De Boose

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Johan de Boose (Gent, 3 mei 1962) is een Nederlandstalige Belgische schrijver, dichter, acteur en publicist.

Biografie

De Boose studeerde Slavische talen en Oost-Europakunde aan de Universiteit Gent. In 1993 promoveerde hij op de Poolse avant-gardekunst (met name over Tadeusz Kantor en het Theater van de Dood). Hij werkte als docent aan hogescholen, universiteiten en toneelacademies. Hij leidde een experimentele theaterstudio in Gent. De Boose was geëngageerd als auteur en acteur bij diverse theatergroepen in België en Nederland. Daarnaast maakte en presenteerde hij programma's voor de Vlaamse Radio en Televisie Omroep (VRT), voornamelijk voor Radio 3 (later Klara) en Radio 1. Hij woonde geruime tijd in Polen, waar hij het werk van de avantgardekunstenaar Tadeusz Kantor bestudeerde. Samen met Kantors theater Cricot 2 reisde hij naar Frankrijk, Italië, België en de Verenigde Staten. Hij publiceerde diverse artikelen, maar sinds 2…Lees verder op Wikipedia