Livre
Néerlandais

Meer nieuwe avonturen van de kleine Nicolaas

René Goscinny (auteur), Jean-Jacques Sempé (dessinateur)

Meer nieuwe avonturen van de kleine Nicolaas

Public cible:
9-11 ans et plus
Kleine Nicolaas beleeft met zijn vriendjes weer allerlei avonturen op school en thuis. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Meer nieuwe avonturen van de kleine Nicolaas
Auteur
René Goscinny
Dessinateur
Jean-Jacques Sempé
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Histoires inédites du petit Nicolas
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2007
186 p. : ill.
ISBN
9789045003573

Commentaires

Dit derde boek over de kleine Franse held bevat niet eerder gebundelde verhalen, samengebracht door Anne, de dochter van Goscinny, en tekenaar Sempé. Het is meteen een soort eerbetoon aan René Goscinny. De korte verhalen zijn ondergebracht in drie afdelingen, waarbinnen ze eerder los van elkaar staan. Onder 'Het nieuwe schooljaar' lees je o.m. over de nieuwe club van Nicolaas' vrienden, het eten op school of een bezoekje bij een vriendje thuis. In de afdeling 'De verjaardag van Chlotarius' gaat het over een verjaardagsfeestje, maar ook over bijles wiskunde, een nieuwe leerling en Chlotarius die gaat verhuizen. In 'Meneer Biervliet let in het speelkwartier op ons' vertelt Nicolaas over de nieuwe surveillant, een bezoek met de klas aan het circus, de tekenles enz.. Het zouden stuk voor stuk heel gewone, dagdagelijkse belevenissen zijn, ware het niet dat Nicolaas en zijn vrienden ze telkens opnieuw laten uitmonden in chaos. Zoals zoveel kinderen zijn de kleine belhamels echte anarchisten…Lire la suite
Vierde deel* in de reeks verhalenbundels over het dagelijkse leven van de (basis)schooljongen Nicolaas, de ik-figuur. "Le petit Nicolas" is een wereldwijd succes vanaf 1959. Door de ogen van de jongen wordt een beeld gegeven van de hem omringende wereld van volwassenen: zijn ouders, een oom, de buurman en de schooljuffrouw. Samen met zijn vrienden beleeft Nicolaas hilarische en ontroerende (huiselijke) avonturen, waarbij alles escaleert in een kleine of iets grotere ramp. Identificatiemogelijkheden voor lezers vanaf ca. 10 jaar. Volwassenen zullen vooral genieten van de knipoog naar normen en waarden en van de laconieke kinderopmerkingen. Vlotte, verhalende schrijfstijl. De auteur is tevens bekend van stripreeksen als Asterix en Lucky Luke. De zwart-wittekeningen ondersteunen de sfeer en voegen soms iets extra's toe; niet overal zijn ze geplaatst bij de desbetreffende tekst. De kleinere tekeningen rondom de teksten verlevendigen de bladspiegel; het zijn vaak details uit andere afbeeld…Lire la suite

À propos de René Goscinny

René Goscinny, né le 14 août 1926 à Paris où il est mort le 5 novembre 1977, est un scénariste de bande dessinée, journaliste, écrivain et humoriste français, également producteur, réalisateur et scénariste de films.

Il est l'un des fondateurs et rédacteurs en chef de Pilote, l'un des principaux journaux français de bande dessinée. Créateur d'Astérix avec Albert Uderzo, d'Iznogoud avec Jean Tabary, auteur du Petit Nicolas, personnage créé et dessiné par Jean-Jacques Sempé, scénariste de nombreux albums de Lucky Luke créé par Morris. Il est l’un des auteurs français les plus lus au monde : l’ensemble de son œuvre représente environ 500 millions d’ouvrages vendus.

Avec Jean-Michel Charlier, il joue un rôle décisif pour la reconnaissance du mét…En lire plus sur Wikipedia