Langs de molens

Oosterzele: molengemeente bij uitstek

Oosterzele telt maar liefst vijf windmolens en twee watermolens.

De Klepmolen en de Windekemolen, beiden in volle glorie hersteld, zijn momenteel draaivaardig.

De Klepmolen

Klepmolen

De beschermde Klepmolen is het paradepaardje waarvan de oorsprong terug gaat tot 1791. Het is een stenen korenwindmolen die rust op vier 'teerlingen'. De restauratie van deze bergmolen werd in 2013 afgerond.
Elke eerste zondag van de maand is de molenaar aanwezig en draaien de wieken (als het weer het toelaat). De molen wordt ook op aanvraag opengesteld voor groepen. 5 keer per jaar is de molen actief en kan er meel worden aangekocht. Info: Willy Van Nevel | T 09 362 77 45

De Windekemolen

Windekemolen

De Windekemolen (of Vissersmolen) is een houten graanwindmolen, eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen. Het originele bouwwerk brandde af in 1910 en werd vervangen door de huidige molen die in 1978 werd beschermd. Na de draaivaardige restauratie door de gespecialiseerde aannemer Boers&Peusens neemt Provinciaal Molencentrum Mola de maalvaardige herinrichting op zich. Sinds de lente van 2018 is de molen in volle glorie hersteld en regelmatig open voor het publiek.

De Guillotinemolen

Guillotinemolen

Ook de Guillotinemolen is beschermd maar momenteel niet maalvaardig. De naam van deze stenen korenwindmolen verwijst naar een luguber gebeuren waarbij een bezoeker door de wentelende wieken werd geraakt.

Watermolen Balegem

Watermolen Balegem

Eén van de twee watermolens in de gemeente is die op de Molenbeek in Balegem. De voormalige korenwatermolen is al sinds de jaren 1950 niet meer in gebruik. Op deze plaats was al sinds 1466 een watermolen actief. Langs de Molenbeek - de naam zegt het zelf - waren verschillende watermolens actief.


Dockersmolen, Watermolenstraat 1, Moortsele
Guillotinemolen, Molenstraat 1, Balegem
Klepmolen, Bottelweg 1, Balegem
Molen De Coene, Uilhoek 5, Moortsele (privé)
Roosbloemmolen, Roosbloemstraat 1A, Oosterzele (privé)
Watermolen, Muldershof 2, Balegem
Windekemolen, Pastoor De Vosstraat, Balegem