Met maar liefst vijf windmolens en twee watermolens is Oosterzele dé molengemeente bij uitstek. De Klepmolen en de Windekemolen, beiden in volle glorie hersteld, zijn momenteel draaivaardig.

Een wandeling langs alle molens? Doe de Molenroute!

 

Windekemolen Balegem

 

De Windekemolen

De Windekemolen (of Vissersmolen) is een houten graanwindmolen, eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen.

Op het einde van de 18de eeuw stond er, weliswaar iets meer oostwaarts, reeds een houten staakmolen op de grens van Balegem en Scheldewindeke. In 1910 brandde deze molen af en liet molenaar De Visscher een bestaande molen uit Denderwindeke overbrengen. Deze molen, ook wel eens ‘Vissersmolen’ genoemd, dateert van ca. 1815 en kwam oorspronkelijk uit Mark (Henegouwen). De molen bleef in gebruik tot ca. 1959. In 1978 werd de molen beschermd als monument.

In 2015-2016 werd de molen grondig nagekeken en maalvaardig gerestaureerd. Sinds de lente van 2018 is de molen in volle glorie hersteld en regelmatig open voor het publiek.

Deze molen heeft een grote erfgoedwaarde omdat het in horizontale doorsnede de omvangrijkste nog bestaande staakmolen in Oost-Vlaanderen is en de enige in de provincie met armwielen.

 

Klepmolen

 

De Klepmolen

De beschermde Klepmolen is het paradepaardje waarvan de oorsprong terug gaat tot 1791. Het is een stenen korenwindmolen die rust op vier 'teerlingen'. De restauratie van deze bergmolen werd in 2013 afgerond.
Elke eerste zondag van de maand is de molenaar aanwezig en draaien de wieken (als het weer het toelaat). De molen wordt ook op aanvraag opengesteld voor groepen. 5 keer per jaar is de molen actief en kan er meel worden aangekocht.

Info: Willy Van Nevel | T 09 362 77 45

 

Watermolen Balegem

 

Watermolen Balegem

Op de Molenbeek vinden we ter hoogte van het Muldershof een watermolen van het bovenslagrad type. Dat betekent dat het water zo geleid wordt dat het bovenaan op de schoepen van het rad terecht komt. Om het water voldoende kracht te geven, wordt het water voor de molen opgespaard in een bekken. Rechts van de molen zie je de overloop van het spaarbekken, om het teveel aan water dat niet nodig is om te malen af te voeren. De oudste vermelding van de molen gaat terug tot 1446. Tot het einde van de 18de eeuw was de korenwatermolen een ‘heerlijke’ molen: de eigenaars waren ‘rechten’ of belastingen verschuldigd aan de heer van Balegem. ​De molen bleef in werking tot het begin van de jaren 1950. Nadien werd de maalderij ontmanteld en omgevormd tot een privaat woonhuis. De oorspronkelijke molenaarswoning stond op de hoek aan de overkant van de straat.

​Tijdens het monumentenjaar 1975 werd het in verval verkerende houten waterrad vervangen door het huidige metalen rad. Vandaag is ook de houten watergoot vervangen door een metalen exemplaar.

 

Panorama Guillotinemolen Balegem

 

De Guillotinemolen

Ook de Guillotinemolen is beschermd. De gemeente is momenteel bezig aan een restauratiedossier.

Deze stenen windmolen werd gebouwd in 1789 als graan- en oliemolen. Het bouwjaar kan je nog aflezen op de jaarsteen boven de inrijpoort, met opschrift: L'An VII de la R(épublique)/Anno/1798.

De benaming van de molen verwijst naar verluidt naar een tragisch ongeval. Toen de molenbouwer in 1798 aan het werk was, kwam een Balegemnaar naar de werken kijken. Toen de man nieuwsgierig in en rond de molen wandelde, werd hij dodelijk geraakt door één van de wieken.

Samen met de molen werd ook een molenaarswoning gebouwd. Het huis en de molen zijn in één rechte lijn gebouwd, zodat de molenaar van thuis uit steeds een goed zicht had op de molen.
 

Dockersmolen, Watermolenstraat 1, Moortsele (privé)
Guillotinemolen, Molenstraat 1, Balegem
Klepmolen, Bottelweg 1, Balegem
Molen De Coene, Uilhoek 5, Moortsele (privé)
Roosbloemmolen, Roosbloemstraat 1A, Oosterzele (privé)
Watermolen, Muldershof 2, Balegem
Windekemolen, Pastoor De Vosstraat, Balegem